Zoeken
Sluit dit zoekvak.

18 oktober is Wereld Menopauze dag

Het lijkt wel of we tegenwoordig overal een speciale dag voor hebben. Hebben we dan ook nog een Wereld Menopauze dag nodig? Ja, schijnbaar wel. De menopauze of overgang is geen sexy onderwerp en er lijkt nog steeds een soort taboe op te rusten. Veel vrouwen hebben geen idee wat er gebeurt of wat ze kunnen verwachten in deze periode. Dat maakt het ook voor hun omgeving (gezin, werkgevers, e.d.) moeilijk om er adequaat mee om te gaan. Met als gevolg onbegrip, verdriet en verzuim. En dat is jammer, dus laten we het er eens over hebben. 100% van alle vrouwen die op enig moment zijn gaan menstrueren komen ook in de overgang. 20% van de vrouwen fietst daar zonder enige problemen doorheen. Dat betekent dat 80% van de vrouwen dus wel klachten hebben. Daarvan ervaart ongeveer een derde heftige klachten die hun regulier functioneren ernstig verstoort.

Door schommelingen in de hormoonhuishouding worden diverse processen in het lichaam verstoord of gaan anders verlopen. De overgang is eigenlijk een soort omgekeerde puberteit. En net als de puberteit verloopt ook dit proces niet bij iedere vrouw op dezelfde manier of in hetzelfde tempo. Vaak kan de overgang van je moeder wel een aardige indicatie geven van wat jij kunt verwachten. Mits je daar met haar over kunt praten. En ook dan zijn er geen garanties.

Bij overgangsklachten wordt meestal gedacht aan opvliegers. Dat is inderdaad een veelvoorkomende en heel vervelende klacht. Andere lichamelijke klachten kunnen zijn; bloedingen, nachtzweten, pijnlijke borsten, hoofdpijn, stramheid, veranderende lichaamsgeur, etc. Naast lichamelijke klachten kunnen er ook psychische klachten ontstaan, zoals: emotioneel zijn, angstig, onzeker, somberheid, opvliegend, geen zin meer in het “zorgen”, concentratieproblemen, en nog meer. Ook burnout-klachten kunnen soms (deels) gerelateerd worden aan de overgang.

De overgang is onvermijdelijk. Het zit misschien wel een beetje in onze cultuur ingebakken dat we er dan ook maar niet te moeilijk over moeten doen. Het is nu eenmaal zo, niet zeuren en doorgaan. Maar het kan al een hoop rust geven om te weten wat er speelt. Daarom is het belangrijk om er aandacht aan te besteden, het taboe te doorbreken en er over te praten. Zeker als je klachten hebt. Verdiep je er eens in. Er is op internet en in boeken enorm veel over te vinden. Praat met je moeder, je zus en je vriendinnen. Als je denkt dat het nodig is, ga gerust naar je huisarts of laat je doorverwijzen naar een gynaecoloog. Er is medicatie. De een zweert erbij en de ander vindt het niets. Zoek uit wat jij wilt. Loop je vast op je werk? Twijfel je of je nog op je plek zit? Misschien wil je leidinggevende met je meedenken of ga naar een loopbaancoach.

Nogmaals; alle vrouwen die eens zijn gaan menstrueren komen in de overgang. Je bent dus niet de enige en het is heel normaal. Het is een periode van veranderingen. En dat kan ook positief zijn. 😉

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ga naar de inhoud